400g Promix CH - teda chlebovej bezlepkovej múky
2 PL amarantovej múky
2 PL ľanových semiačok
2 PL sézamových semiačok
2 PL oleja
polovicu droždia FALA - t.j. asi 20g
4 dl teplej vody
1 ČL soli
1 žĺtok
1ČL kryšt. cukru
Droždie rozpustíme vo vode s cukrom a prilejeme k ostatným prísadám a zamiešame. Dáme do vymazanej a kukuričnou múkou vysypanej formy mnou preferovaného srnčieho chrbta a necháme cca 20 min kysnúť. Pečieme pomerne dlho - aj hodinu pri 180 stupňoch.
Ja spolu s chlebom pečiem buď mufiny, alebo koláčik (tie vyberám skôr) a tak využívam naplno teplo rúry a šetrím korunky na dovolenku.
Priznám sa, vyskúšala som všelijaké chleby - s burizónmi, aj so zemiakmi, aj jablčnou drťou ... Aj sme ich mrazili, aj plesnivé vyhadzovali, aj sme sa smiali, keď boli nedopečené a znova sme ich dávali piecť. Chuť mali tiež rôznu - od pilinovej, cez cesnakovú, alebo prerazila pohanka. Chlieb je dôležitý, lebo oň denne prosíme a denne sme vďačný, že ho máme ... A ešte niečo. Nemrazíme ho. V sáčku vydrží týždeň.
Ešte malá spomienka. Moja dcéra, keď bola menšia od stola vystačila s tanierom polievky a obrovským krajcom chleba. Milovala chlieb. To sa málokedy vidí jesť s takou chuťou prostý suchý chlebík. To druhá, vegetariánka milovala mäso. Chlieb vôbec nemusela. V deň, keď sa staršia dozvedela o svojej diagnóze celiakie prestala jesť mäso. Vzdala sa toho, čo v jej jedálničku bolo položené vysoko, skoro na "oltári".