Na slané bryndzové bezlepkové oblátky potrebujeme:
1/2 l prevareného plnotučného mlieka
320 g múky PROMIX UNI
1 PL soli - zarovnaná
1 ČL rasce
100 g bryndze
40 g roztopeného masla
1 malé vajíčko
Všetko spolu nahladko vymiešame a necháme postáť 2 - 4 hodiny. Potom malou lyžičkou robíme dve oblátky naraz na oválnej forme. Ide to pomaly, pomaličky. Chce to veľkú, preveľkú trpezlivosť. Stačí
však počúvať vianočné melódie a myslieť na človeka, pre ktorého to robíte. Túto roztomilú prácu
zvládol aj jedenásťročný Benjamínko a dobre sa pri tom zabával.
Výsledok je vysoko jedlý - v suchu uskladnené oblátky vydržia chrumkavé, tenučké, voňavé.
Alebo nevydržia?
Bezlepkové bryndzové oblátky
Oblátkový čas v našej rodine sa skončil. Forma na pečenie je vyčistená, vrátená majiteľovi. Na stole v obývačke sa vŕšia mikroténové sáčky naplnené krehučkým obsahom. Škoricou voňajúcimi oválmi a trubičkami, slanými bryndzovými a syrovými toliarmi. Vôňa zrejme čupí niekde v kútiku, nedá sa len tak ľahko vetraním vyhnať. Chce byť súčasťou adventného času plného tichej radosti...